Profil tvrtke S.T.Dupont

Simon Tissot Dupont dolazi u Pariz 1872. godine iz svojih rodnih Alpi da bi osnovao ono što će postati najkvalitetnija francuska kožna manufaktura, proizvodeći luksuzne kovčege za dokumente. 1922. godine njegovi sinovi Andre i Lucien, proširili su atelier i preselili sjedišnjicu proizvodnje na današnju lokaciju u Faverges. 1935. godine braća zapošljavaju ruskoga lakera i na taj način postaju čuvari strogo skrivane tajne premazivanja metala kineskim lakom.
Na zahtjev maharadže od Patiala, S.T.Dupont je izradio prvi luksuzni upaljač na benzin koji je služio kao dodatak putnome kovčegu izađenom samo za njega. Tek kasnije 1941. brend se odlučuje na komercijalnu proizvodnju upaljača kao alternative za kožnu galanteriji koja zbog nedostatka materijala zaustavlja svoju proizvodnju za vrijeme drugog svijetskog rata. Po proizvodnji upaljača nadalje biti će poznata francuska luksuzna industrija.
1952. godine S.T.Dupont ponovno plasira na tržiste inovaciju: prvi plinski upaljač.
Svoju ulogu kraljevskog snabdjevača ponovno su potvrdili 2011. godine kada izrađuju po narudžbi francuskog predsjednika kovčeg za pisaći pribor kao vjenčani poklon princu Wiliamu i Catherine Middleton, vojvodi i vojvodkinji od Cambridga

S.T.Dupont i poznati

Nicolas Sarkozy, bivši predsjednik Francuske, na poklon od glavnog direktora S.T.Dupont tvrtke, Alain Crevet-a, dobio je nalivpero PRESIDENT, iz kolekcije Neo Classique s 4 GB USB memorijom i upaljač iz kolekcije Ligne 2 Liberte sa inovativnim  jet plamenom.
Poznati filmski producent, Alfred Hitchcock, poznat po svojim filmovima kao: Psiho, Ptice, Dial M for Murder, Rear Window, Number 13, The Ring, Downhill, The Man who Knew too much, itd. svoje cigare palio je S.T.Dupont upaljačem iz Line 1 kolekcije u žutoj pozlati.
Carla Bruni-Sarkozy, tj. žena bivšeg Francuskog predsjednika - na otvorenju nove tvornice 9. prosinca 2009, nakon što je požar uništio staru, na poklon, dobila je Line2 upaljač i Olympio nalivpero kreirano samo za nju, u crvenoj žarkoj boji.
Jedna od najpoznatijih i najljepših glumica današnjice, Monica Bellucci na Cannes festivalu 2008, u Francuskoj, dobila je Olympio roler, koji je znak njenog jakog karaktera.
U 2005 godini, S.T.Dupont izradio je prvu luksuznu USB memoriju iz kolekcije Black Diamond koji je spoj tradiciji i inovacije.
Robert De Niro jedan je od poznatih glumaca  koji je propoznao važnost tog spoja, te prihvatio USB memoriju iz baš te kolekcije na Cannes festivalu 2008 godine u Francuskoj.
Jackie Kennedy je imala posebno ukrašen Gatsby upaljač od žutog zlata i kineskog laka, s prvim slovom iz svoga imena. Upaljač je prodan na aukciji 1996. godine za svotu od 61 000 Eura. Inspirirani specialnim zahtjevom prve dame Jackie Kannedy 1973 godine brand izdaje prvu kemijsku olovku izrađenu od zlata, koji nazivaju ''Classique'', a čiji model ostaje prepoznatljiv simbol S.T.Dupont potpisa.
Najpoznatijih glumac s scene akcijskih filmova, Jean-Claude Van Damme, također na Cannes festivalu, 2008. g. u Francuskoj, postao je vlasnik rolera iz kolekcije Olympio. Roler s poznatim "cling" sustavom zatvaranja - čime ste osigurani da tinta neće procuriti na vašu omiljenu košulju.
 Bivši predsjednik Južne Afrike, Nelson Mandela, dobitnik nobelove nagrade za mir koristi President nalivpero iz kolecije Neo Classique. President nalivpero je inspirirano sadašnjim trendom velikih satova, te se može pohvaliti velikim proporcijama.
Alain Crevet, generalni direktor tvrtke S.T.Dupont, poklonio je vladi republike Francuske Diamond head USB memorije i Olympio nalivpera, etui iz D line kolekcije te poslovne mape s pločicom na koje je gravirano ime svakog zastupnika vlade.
Bivši gradonačelnik Madrida, glavnog grada Španjolske, Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez jedan je od ponosnih vlasnika Neo Classique President nalivpera s 4 GB USB memorijom.
 Pisac Nicolas Fargues, vlasnik je Olympio Symetrie nalivpera s 18 karatnim rodiniranim zlatnim perom, koje je dobio tijekom "Lemans des Auteurs" - okupljanje pisaca u Evian-u u Francuskoj 2007 godine.

Kineski Lak

Autentični kineski lak radi se od biljnih sokova drveća Rhus vernicifera iz jugoistočne Azije. S.T.Dupont brižno bira najfinije smole u Japanu i Taiwanu koje udovoljavaju uvjetima proizvodnje vrhunskog laka. Kada biljni sok dođe u radionicu S.T. Dupont-a, transformira se tradicionalnim i tajnim procesima u Kineski lak.
Lak se stavlja u nekoliko slojeva (čak do 10), a nakon sušenja svaki sloj se poravnava, izglađuje sa paljenim ugljenom i tada polira. Kineski lak je živi materijal koji je otporan na obradu i težak za izradu. Samo majstori u izrađivanju laka sa dugim iskustvom i znanjem mogu savladati vještinu i tehnike uključene u proces. Svi proizvodi od Kineskog laka imaju na sebi autentičnu oznaku, sliku lista drveta Rhus vernicifera.

Plemeniti metal

Rođenje upaljača

S.T. Dupont upaljač rođen je kao komad mjeda, mali dio kvalitetnog metala napravljenog od bakra i legure cinka.
On prolazi kroz niz proizvodnih procesa da bi se dobio finalni proizvod kakav mi znamo.
Motiv proizvodnje
S.T. Dupont logotip je oduvijek graviran na sve proizvode, isto kao što se označava i kvalitetu i tip plemenitog metala koji se koristi u proizvodnji. Prvotno se to radilo ručno, korištenjem dlijeta i ljudske preciznosti, kasnije sofisticiranijim alatima i strojevima, ali umjetnost i znanje izrade i dalje ostaju najbitnije odlike S.T. Dupont-a.
Unikatni objekt

Sakriveni ispod rollera, ugravirani u metal, nalaze se inicijali radnika koji je sastavio upaljač i obavezni su dio svakog upaljača, a čine nevidljivi podsjetnik na ponos u izradi unikatnog i vrijednog proizvoda.
''Cling''

S.T. Dupont upaljači prvotno su okarakterizirani svojim čistim linijama i nepogrešivim mehanizmom, ali isto tako po zvuku «cling» koji se čuje prilikom dizanja kapice upaljača. Želja za perfekcijom i briga za detalje u svakom stadiju procesa proizvodnje garantira superiornu kvalitetu S.T.Dupont proizvoda. Samo upaljač linije Line 2 i Gatsby imaju svoju posebnu zvučnost koja se sakuplja iz njihovih različitih dijelova.

S.T.Dupont u Hrvatskoj

G. Zoran Šprajc, jedan od najpoznatijih televizijskih osoba u hrvatskoj, strastveni je ljubitelj S.T.Dupont-a. Uz klasične stvari koje uvijek ima uz sebe, kao ključevi od auta, sitan novac, ne odvaja se od svog S.T.Dupont Olympio rolera u kineskom laku, Line 2 upaljača od rhodija, S.T.Dupont memory sticka i torbice za na rame iz Nocturne kolekcije.